Denna sidan är uppdaterad 2001-05-26
Copyright Patrik Gertsson, Grytåkersvägen Nymö, 290 34 FJÄLKINGE


Förord
Detta är egentligen en sida under Lisbeth men den är skriven av Patrik vilket förhoppningsvis förklarar kommande text. Att denna sidan står under Lisbeth beror på att det är hon som sitter och ugglar vid kortläsaren och tar på anbytarträffarna. This page is a sub page of Lisbeth, but Patrik - hopefully explaining some references in the text writes it. The page is under Lisbeth because she is the one sitting at the fiche reader, and going to the genealogy meetings.
 

Släktgårdar - Historiens vingslag

Snapphanar - Rövare eller Hjältar?

En riktig krigshjälte och kraftkarl

En resa från Knislinge tillbaka till Andrarum via en avstickare till en kändis i Skumparp.

En resa över det stora havet i väster till drömmarnas land.

NYTT : Varans gårdar och Varegården från 1584 till 1894

VARNING! följande 2 antavlor innehåller mycket uppgifter och kan ta en stund att ladda ned om ni har långsam förbindelse. Sidorna är i PDF-format och förutsätter att du har adobe acrobat reader installerad. Adobe Acrobat reader är ett gratisprogram som gör att dokument kan ses och skrivas ut likadan oberoende av dator och skrivare.

Uppdatering 2012 - det har tillkommit så mycket att vi fått dela ett steg högre upp.
Gerts Släktmatrikel 5951 kb - som mest 13 generationer - Hogensson Trulsson i Njura
Signes Släktmatrikel 5200kb-
som mest 18 generationer - Lindormson och Sparre av Blad
Haralds Släktmatrikel 1390kb-
som mest 11 generationer - Ståhle i Hjärnarp
Evys Släktmatrikel 4936 kb-
som mest 14 generationer - Västra Karup

Patriks antavla 1255 kb/ The Ancestors of Patrik 2008
Lisbeths antavla 1603 kb/ The Ancestors of Lisbeth 2008

Nu har jag äntligen kommit överens med DISGEN om att skriva ut i ett format som jag kan bolla vidare till mina andra program och så att jag kan minimera onödig kod. Tyvärr innebär detta också att bl.a. MAC-användare har problem med att se de svenska tecknen - jag uppskattar att PC-världen är så dominerande att det inte är något större problem.
Här finns hela kära släkten i en fil på 2 megabyte.

Vikings släktbok/ The Relatives of Viking

 Från att ha varit omgiven av släkt som liten levde jag under en hel del år utan nämnvärd kontakt med annat än den närmaste familjen.

 

Det var en episod i mitt dåvarande jobb som öppnade intresset för släktforskning :

Jag var på utlandsjobb en hel del. I USA är man mycket noga med att inte avslöja något mellan olika kunder. Helst ska man "inte veta" att det finns andra företag än det som man för tillfället arbetar med. Jag hade avslutat ett jobb och var på väg till ett annat på ett konkurrerande företag. Jobbet jag just hade avslutat hade pågått under någon vecka. Jag hade varit tillsammans med en tekniker från kundens centrala utvecklingsavdelning och vi skulle båda flyga hem. Vi sade adjö vid fabriken och antogs åka till olika orter. Jag skulle ju inte direkt hem till Sverige utan till en annan stad i USA så jag checkade in på ett anknytningsflyg. Efter några timmar landade vi och helt överraskande hade jag suttit ett par bänkar bakom den tekniker som jag jobbat med den senaste veckan. En förklaring till varför jag inte var på väg direkt hem måste pressas fram på något sätt. Det enda jag kom på var att jag nog hade en släkting som jag skulle besöka som hastigast.

Efter avslutat arbete och hemkommen till Sverige fick jag fråga runt bland släkten om det kunde finnas någon levande i USA. Min far hänvisade till sin kusin som kanske visste något. Det jag fick var en adress från ett julkort som nog var 15 år gammalt.
Jag sammanställde allt vad som jag hittade om mina släktingar med ett enkelt ordbehandlingsprogram för att kunna redovisa eventuell släktskap med amerikaner.

There was an episode in my former job that opened my interest for genealogy :

In my job I was travelling a lot to other countries. When Ii was in the USA I had to be very careful not to reveal anything of other customers. I should preferable "not know anything about other companies than the one I was with at the moment.
I had just ended one job, going to another company. The job I just had finished had continued for a week. I had worked with an engineer from the customers central engineering department, and he was also flying back to his family. We said goodbye outside the factory and were supposed to travel in different directions. I didn't go back to Sweden but to another town in the USA. After a few hours in the air, when I was leaving the plane, I found that I had been sitting just a few rows behind the engineer I had worked together with during the last week. I had to find an explaination in a hurry, and said that I had relatives to visit.

When I came back to Sweden I had to ask my old relives if we had any family in the USA. My father had a cousin who gave me a 15 year old address.

I collected all data about my relatives and prined them on paper.

Vid mitt nästa besök i USA, vilket tursamt nog var ganska nära den adress som jag fått, besökte jag adressen utan att veta vad jag skulle hitta. Det jag hittade var en mycket trevlig nästkusin som direkt bjöd mig till en "Family Reunion". Det var den äldsta sverige-ättlingen som skulle fira sin 80-årsdag några månader senare. Platsen skulle vara ett gammalt guldgrävarhotell i en liten by högt uppe i Klippiga Bergen. Sannolikheten att jag skulle kunna komma dit var minst sagt minimal.

At my next visit to USA - luckily close to the address I had got - I visited that address without knowing exactly what to find. I found a very nice second cousin that immediately invited me to a "Family Reunion". It was the 80th birthday of the oldest still living descendent of the relative who settled in the USA. The chance for me to be USA at that time was poor.

På torsdagskvällen före familjefesten i Colorado ringde en kund från Californien och ville att jag skulle komma direkt. Det blev en snabb tur till resebyrån och därefter en bekräftelse till kunden att jag skulle kunna påbörja mitt jobb på tisdagmorgonen samt ett samtal till min nyfunna nästkusin som ombads att boka ett rum till mig.

On the Thursday evening before the family reunion weekend a customer called and wanted me to come to California immediately. I phoned the travel agency and booked a ticket with a stopover in Denver.

Efter ca 30 timmars resa anlände jag till hotellet. Klockan var då närmare midnatt på lördagskvällen. Jag såg säkert inte helt fräsch ut så någon i församlingen förklarade att jag kommit till ett slutet sällskap när jag tittade in genom dörren. Sedan så presenterades jag av min nästkusin som en speciell gäst från fosterlandet. Söndagen tillbringade jag med att lära känna släkten under en tur med gummiflotte nedför Coloradofloden - "Whitewater Rafting". Det visade sig att jag har släkt i stort sett över hela USA inklusive Hawaii.

I arrived to the Hotel in the gold mining town Redstone in Colorado after about 30 hours of travelling. I shure looked and smelled like being on the road for that long time and when I peeped through the door to the party one kind person told me that "this is a private party". A moment later I was introduced to the party as the relative who had travelled the longest way to attain the celebrations.
The next day was very pleasant learning to know new relatives from all over the USA.

bulletVerktyg / Tools

I början använde jag ett orbehandlingsprogram och ett nummersystem enligt följande : abcdef

a anger första generationen b anger nästa generation osv.

Om a = 1 så innebär det att personen är äldst i sin sykonskara.

Följaktligen så är individ 135 det 5e barnet av det 3e barnet av baspersonen som benämndes 1.

Snart började jag söka efter ett datorprogram avsett för släktforskning. Programmet som jag fastnade för hette FHS - Family History System, och har en massa bra funktioner för utskrift samt var enkelt utan en massa finesser.

Ganska nyligen har vi bytt till det Windowsbaserade DISGEN som fortfarande känns väldigt krångligt när det gäller att producera praktiska listningar. Förhoppningsvis uppväger fördelarna snart nackdelarna med programmet och jag har inte för avsikt att i det närmaste byta till något annat program.

Min fru Lisbeth är den som är ivrigast när det gäller att forska i de gamla korten och filmerna. Hon sitter gärna ett par timmar varje kväll om det blir tid över.

bulletArbetssätt

Det bästa sättet att släktforska är att besöka äldre generationer. Man kan då få reda på nutida generationer vilka inte finns att läsa om i några tillgängliga kyrkoböcker. Dessutom kan man få ovärderlig information om händelser i människors liv. Något som är intressant är gamla fotos samt eventuellt ljudinspelningar och filmer eller videos. Redan i dag är släktforskarprogrammen anpassade för att ha foto på personer. Ganska snart kan man säkert även att länka ljud och rörliga bilder till personer i släktdatabasen.

Att gå med i en släktforskarförening kan spara mycket jobb. Har man tur så hittar man någon trevlig person, på en anbytar träff, som har forskat på samma släkt som man själv tillhör.

Det traditionella sättet att forska är att sitta på biblioteket och läsa mikrofilmade kyrkoböcker.

ATT SCANNA IN BILDER I DATORN

Man kan ofta hitta gamla fotoalbum efter sina förfäder. Fotografier, eller fotoliknande bilder, från ca 1800 och framåt kan finnas. Mera vanligt blev det inte förr än de sista 10 åren på 1800-talet. I bland är kvaliteten inte speciellt bra men bilderna är ändå ofta värda att bevara. Det billigaste sättet är att läsa in bilderna i en dator. Ett par hundra foton och lika många dokument (brev eller handlingar) tar inte speciellt stor plats på en hårddisk. I dag kan man ganska enkelt föra över sin data med bilder och allt till en CD-skiva.

CD-skivan gör att man ganska enkelt kan ge bort sitt resultat till intresserade släktingar eller hembygdsföreningar.

TIPS:

Läs in bilderna som svartvita foton med 256 gråtoner.

Upplösningen kan vara upp till 400 punkter per tum om man vill se bilderna på datorns skärm.

Vill man visa bilderna via hemsida på internet så kan man välja en lägre upplösning så att bilden blir ca 300 punkter bred. Det sparar minne och gör överföringen mycket snabbare utan att bilden verkar suddigare.

Beskär bilderna så att inget onödigt av ramar eller onödigt motiv behöver lagras.

Vilken typ av bildläsare ska man använda?

   

Flatbädd

Rullbädd (Logitech Pagescan Color)

Den tar mycket plats på skrivbordet och är ganska känslig för vibrationer och transporter

Liten och tämligen okänslig för åverkan och läge

Kräver ofta speciellt (SCSI) kort i datorn.

Ansluts vanligen till datorns skrivarport och fungerar bra med bärbara datorer

Oftast snabb

Långsam när man kräver hög upplösning

Bra om man vill scanna bilder som sitter klistrade i album

Bökig att använda till "trasiga" dokument som gärna fastnar när de dras förbi scannern

Stora möjligheter om man väljer en dyrare läsare. Möjlighet att läsa in dia och negativ med speciell tillsats.

Alltid beredd att scanna, faxa och kopiera. Sätt i ett dokument så poppar det upp en knapplist att välja från.

   

Mitt val är en rullbäddsscanner som jag enkelt tar med vid släktbesök och som alltid finns på datorn och snabbt kan läsa in ett dokument eller ett foto.

Jag har även tillgång till en "riktig" flatbäddsläsare som jag har använt att läsa in några tusen fotos från gamla album med.

Programmen som jag använder är :

ACDSee för att titta på bilderna samt att organisera dem och ge dem bra namn och kommenterande text.

PaintShopPro för att beskära, rotera, skala, omvandla och behandla bilderna.

Valet av program har varit för att de är "shareware" och finns "gratis" på internet.

Bengt Petter Svensson (1818-1901) och Elna Hansdotter. Bilden är ursprungligen 804x1524 punkter men nedskalad och beskuren för att minimera tid för nedladdning via internet. Orginalet var ett ca 5 cm brett foto.

 

Bengt Petter Svensson (1818-1901) och Elna Hansdotter.

   

Flera länkar: 

Släktforskarföreningen DIS

Abrahamnssons Släktforskarsida med flera utmärkta länkar.

Svar Riksarkivet - beställ dina kort direkt

Amerikansk söksida

Nättidningen RÖTTER

Copyright Patrik Gertsson, Grytåkersvägen Nymö, 290 34 FJÄLKINGE