1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
Kontakta mig gärna med e-post / Mail me : kristina@pgdata.se
Denna sidan är uppdaterad juni 2003
Jag heter Anna
Kristina Linnea och är minst i familjen
- född den 11e oktober 1998.
När jag skulle födas så blev det lite fel - jag trodde att jag skulle andas innan jag kom ut i friska luften. Doktorn hörde förstås på min puls att något var fel så det blev till att kliva ut genom ett kejsarsnitt i stället. Med lungorna fyllda med slem så var det inte så lätt att komma igång så jag fick ligga i kuvös med syrgas och en massa slangar de första veckorna. Sedan så fungerade det mesta som det skulle.

Pappa såg genast att jag inte liknade dom andra ungarna och fick då reda på att jag har ett handikapp som heter Down´s Syndrom efter en läkare som beskrev detta handikapp för över hundra år sedan.

Allra bästa stunden på hela veckan är när vi åker och badar i varmvattenbassängen på Tivolibadet - det är FUB-Kristianstad som ordnat det. Mina storebröder är helt vilda och far omkring som glada delfiner i vattnet. Själv tycker jag bäst om att ligga med bara näsan över vattnet, men jag har fått en flytstol som gör att jag snart kan ta mig fram själv i bassängen - men som det heter - man får lära sig paddla innan man kan simma - eller var det krypa och gå? Mitt handikapp gör att det tar längre tid att lära sig saker för mig än för "normala" barn utan handikapp - men jag har redan lärt mig hur man kör med både mina storebröder och mina föräldrar.


Min första sommar började jag med en lägervecka på Bosarps kursgård.

8 månader gammal har jag haft 4 lunginflammationer. De kanske berodde på att mitt hjärta inte varit riktigt hopväxt så att hjärtat inte orkat med både allt bus jag hittar på och dessutom hålla lungorna fria från vätska.
Nu har jag varit i Lund och fått hålet, som var drygt 3 millimeter stort, lagat, så nu slipper jag ta den äckliga medicinen impugan.

2 veckor senare - ett halvt kilo tyngre - nu äter jag som en häst.

10 månader gammal kan jag sitta själv utan stöd, men krypa är lite svårt - det går mest bakåt.

Snart 14 månader tar jag mig fram ganska obehindrat om det inte är trappor i vägen. Reser mig gärna upp och står utan att tänka på det – snart går jag nog också ;-).
Jag tar fortfarande minidos av antibiotika efter operationen i somras. Det har hjälpt mig när mina storebrödrar har kommit hem från skolan med förkylningar och influensa.

Nu har jag firat min andra jul och nyår – tomten var helfestlig som kom med så mycket papper till mig, men nyårssmällarna sov jag förbi och så har jag slutat med antibiotikan – hur länge det kan vara…..
Fortast transporterar jag mig på armar och ett ben med det andra benet vikt under rumpan men jag kan gå på riktigt också om jag bara har någon vägg, soffa eller bord som stöd. Jag tränar för fullt på att stå och gå utan hjälp – några steg går bra men sen blir det rumpan i golvet.

Jag har börjat äta ”essentiella fettsyror” för att bli ännu smartare – mamma tycker nämligen inte att det är speciellt smart av mig att jämt springa till toan för att plaska eller att jag knyter upp alla snören och fästen på skorna i farstun.

Jag har nu hunnit bli ett och ett halvt år.
Jag går ett par meter och klättrar gärna - upp och ned i soffan, uppför trappan - många blåmärken blir det..
Och så har jag börjat få en massa utslag i ansiktet och på halsen. Inga krämer hjälper.

augusti 2001
Det är sommar igen och jag är nu snart tre år gammal.
Jag älskar att busa och att klättra på stegar. Vi har satt upp staket som är tänkt att hindra mig från att komma ut för långt - men jag hittar nog kryphål om jag vill.
Mamma har köpt en koja till mig på EKO-hallen. Den har rutschkana och gunga. Kanan är så snabb att jag ofta slår en kullerbytta när jag landar - inte speciellt roligt om där inte ligger kuddar.
Jag har också börjat använda rösten för att uttrycka mina känslor - ofta och mycket och högt. Jag är bara otålig när jag inte får vara med eller om det går för sakta.
Jag var på semester i Danmark. Bäst var Mc Donalds som hade en jättekul rutschkana. Annars blev det mest bilen och att sitta i pinnavagnen. Jag älskar berg-och-dalbanor och andra attraktioner som hoppar och går fort.

Juni 2002 och jag är treochetthalvt år gammal - Jag är precis tillfrisknad efter riktigt elaka vattenkoppor som jag haft på och i hela kroppen - till och med i ögat.
Jag har varit en vecka på semester. Vi åkte tidigt en lördagmorgon till Grenå i Danmark. Nästa lördagkväll var vi hemma igen.
Det här gjorde jag i Danmark:
I Grenå var vi på Kattegatt-Center och tittade på hajar och klappade rockor.
Jag tittade på världens längsta träskepp som heter Jylland och ligger i docka i Ebeltoft. Och så vet jag vem "Lodvig" är.
Jag har varit på Ebeltofts Zoo och roat mig i det bästa bollhavet som jag upplevt.
Jag har varit på Djurs Sommarland och åkt det mesta både torrt och vått.
Jag har åkt skinnecykel (dressin) mellan Allingåbro och Randers. I Randers var jag på McDonalds och i Regnskogen.
Jag har varit på naturskola vid Randersfjorden. Då hyrde vi en båt som vi var ute på fjorden med.
Vi var i Århus i "Den Gamle By" och på "Tivoli Friheden".

Det har gått ett år och nu är det juni 2003. Vi ska snart åka på semester igen. Det blir Danmark "som vanligt". Mamma har planerat i nästan ett helt år.
Jag har haft en riktig trehjuling som jag tränat med. Nu har jag fått en ny trehjuling med kedja och som driver på bakhjulen. Snart ska jag få en större med större hjul men helst skulle jag vilja cykla med mamma eller pappa. En sådan cykel kostar nog över 30 000 kronor.
I vår har jag varit med och tittat på mina storebröder när de sprungit med i Kalvinknatet. Det roliga var att värna upp med Kalvin. För att se så stod jag på pappas axlar och hoppade.
Sedan så sprang jag Happy Mil och fick en massa saker i pris.

Jag har fått glasögon! De slarvade jag bort i biografen på båten till Danmark. Det var tur att de fanns när vi skulle resa hem igen.
I Danmark hittade vi på en massa roliga saker:
Första dagen var vi på el-museum där jag fick trycka på massor med knappar. Vi bodde så att vi fick åka en liten färja över limfjorden. Där fanns en sandrevel nästan halva sträckan över fjorden. En dag gick vi längst ut en morgon. Reveln var full av runda stenar så jag ramlade och blev ledsen så att pappa fick bära mig.
Vi var och tittade på en järnåldersby där vi fick kladda med lera. Sedan åkte vi till ett saltmuseum där vi fick bada i "döda havet" som var 38 grader varmt och hade 30% salt.
Tredje dagen åkte vi till Ålborg där vi först gick på Zoo och sedan på Tivoli.
Nästa dag var vi på Jespers hus och tittade på en massa blommor, fjärilar och andra djur. Jag körde motorcykel och en massa annat. När jag kom hem så var min arm svullen.
Dagen efter var jag på sjukhuset och konstaterade att ett ben hade brutits nära handleden när jag ramlade på sandreveln. Jag fick ett jättekul bandage och gips - sedan var det lite roligare när det inte gjorde så ont längre. Vi gick ned i en kalkgruva där det var spännande gångar och så lagrade man en god ost som hette Jens Langekniv. Sedan åkte vi till en medeltidsborg.
Näst sista dagen var vi på ett gammalt sagoslott med Törnrosa, sedan gick vi och tittade på ett ler-museum där man gjort tegel men nu gör kattsand. Där fanns en massa fossil av träd, fiskar och andra djur.
Sista dagen gick åkte vi till Randers regnskog innan vi tog färjan hem igen.

2004 Vid julavslutningen på simskolan fick jag mitt första märke - baddaren.

2005 I år har jag börjat skolan. Jag har med mig digitalkameran nästan varje dag. Kameran har gått från 5300 till 6700 bilder - alltså har jag tagit ungefär 1400 bilder.

 

Här kommer alla bilderna på mig
(pappa tycker inte om hemsidor med en massa bilder på men jag tycker att det är kul)

Hemkommen från BB med slangar för matning genom näsan moffa
Varför känner jag mig så nere? Tivolibadet har en varm skön bassäng som vi besöker så ofta vi kan
På SCOUT2001 fanns det mycket att göra Här bygger jag min hydda med rutchekana
Man måste ju sova någon gång Sommaren 2001 var varm och jag hade världens största sandlåda
Det bästa i Ebeltoft Zoo 2002  
Vattenkoppor som bara blev värre----- Här värmer jag upp inför brorsornas Kalvin-knat 2003
Sedan sprang jag själv (och mina kompisar) Happy Mil GLASÖGON - nu kan jag titta på Bananerna i pyjamas.
Elmueum är kul om man får trycka på allt. Reveln från Sundsöre mot Hvalpsund där jag ramlade.
Motorcykel på Jespers hus - och jag hade ONT! Kustsentert hade massor att göra. Där fanns ett akvarium på Thyborön också. Där klappade jag hajar, rockor och krabbor.
Äntligen lite skydd för det brutna. Ålbogs zoo medan pappa gick på öppet hus på spritfabriken.
På vägen hem smaskade jag i mig kall nypotatis med gräddfil. Bada är som vanligt min favorit.
I skolan är det jätteskoj. I slutet av november hade vi faktiskt snö någon timme.


Copyright Patrik Gertsson, Grytåkersvägen Nymö, 290 34 FJÄLKINGE