2006
 

Året började med ett fint snötäcke. Efter en varm och snöfri julafton kom det som alla barnen längtat efter.

I år har vi dubbla 50-årsjubilarer och en som fyller myndig.
9 februari 2006 Lisbeth 50 år

VINTERLOV PÅ TENERIFFA - klicka för hela historien.
Under hela tiden var det riktigt fin vinter hemma i Sverige. Ofta minus tio grader på natten och fin snö flera dagar. Skidbacken i Vånga har rekordår och det är den längsta sammanhängande snövintern i Sydsverige på mycket länge.

MIDSOMMAR är som vanligt födelsedagshögtid. I år är det 20 år sedan vi firade 60 - 30+30 i Nymölla och 10 år sedan vi var i Vanneberga och firade 88:an - alltså 40+40+8år. Alltså blev det 118 i år - 50+50+18. Man kan fira på olika sätt, ett är att åka iväg och ett annat är att bjuda in vänner på en fest. Vi brukar bjuda de närmsta i den gamla generationen varje midsommar men vart tionde år brukar det bli lite mera. I år var kassan ovanligt tom så det fick bli ett mellanting med inbjudna syskon och den gamla generationen samt ett litet urval av släkt och vänner. Tyvärr så är det ju så att midsommar är en väldigt traditionstyngd helg där man inte gärna bryter invanda seder och umgänge, alltså blev det bara ett litet gäng som samlades.
Allra trevligast är nog att återse den äldsta generationen som av naturliga skäl krymper.
Trevligt är också att någon gång träffa syskon som man tyvärr allt för sällan umgås med.
De närmaste kompisarna träffar man oftast och de är alltid givande att prata med och så ställer de gärna upp och hjälper till när det behövs. Tyvärr är det så att många gamla bekanta fallit ur den normala umgängeskretsen till förmån för barn och deras behov. Nya bekanta finns det naturligtvis men de har midsommartraditioner att följa.

Så här fint ser det ut runt flaggstången vid Fjälkinge församlingshem där vi träffades detta året och hade lite enkel förtäring.
Viking har tagit den fina bilden. Just i dag är det Vikings 18-årsdag och naturligtvis är det en stor dag att bli myndig. Bland presenterna var det förstås husgeråd som är en liten vink att det kommer ett liv skilt från mamma och pappa. Den andra önskepresenten är förstås pengar som man aldrig får tillräckligt med. Det pratades om körkort. Körkort är inte lika självklart för 18-åringen i dag men vi får se om det blir en chaufför som kan avlasta sina föräldrar - och så är det en merit för de allra flesta jobb.

Vad är ett kalas utan tårta? Här har vi vars en tårta. Lisbeth bjöd på en mjölkfri tårta till de som är mjölköverkänsliga - det är faktiskt en hel del. Min favorit är tårta med fruktgele och mandel - utan grädde. Vikings tårta som var den största var förstås en sommartårta med vispgrädde och geleöverdragna jordgubbar.

Mellan fika och mat så hade Lisbeth ordnat en trevlig tipspromenad med skoj frågor och faktafrågor om jubilarerna. Vem visste att jag haft en Sankt Bernhardshund som liten - förutom mina systrar? Att Viking har 48 i skonummer gick ju tämligen lätt att se ;-). Smeknamnet på Lisbeths första hanhund Bobbe var det inte många utom hennes närmsta bekantskapskrets som visse - inte ens våra egna barn.... Då var det lättare att gissa när vi fick bilbälteslag i framsätet.

Musik och sång var temat från början till slut. Lisbeth har suttit länge och knåpat på ett sånghäfte för dagen och vår gode vän "vicesheriffen i Ryd" - "småland" eller Christer Emilsson om man vill kalla honom för att okänt namn stod för musik och sånghjälp. Det var en hel del i församlingen som nog inte var vana med så mycket sjungande i nyktert tillstånd - men ännu flera som inte hade vana av onyktert tillstånd ;-) Helt klart är att tillställningen i stort var nykter vilket ju alltid är trevligt även om man fick lite gliringar om att inte börja slåss med kusinen som man slutade bråka med för 47 år sedan. Innan dess finns det mycket illvilligt förtal om en del tjuvnyp ;-)

 

 

Duktig fotograf till denna och många andra bilder var Erik.

NU HAR ÅRET 2006 NÄSTAN GÅTT, och året har gått väldigt fort, men det kanske är en känsla man har när man är gammal - över 50 kanske ;-).
Vädret har varit lugnt detta året utan några extrema stormar. Våren var kall och lång, sedan kom sommaren som började fint men slutade med regn i södra Sverige. Hösten har varit lång och varm och nederbörd har kommit rikligt i de delar av Sverige som inte fick så mycket i våras och somras. Det var val i höstas och det blev borgerlig seger. Vi fick reda på många personer som inte följer reglerna utan smiter från avgifter och skatter. Det kan inte ha varit helt enkelt att vara nyvald statsminister och få på sig ett gäng "bovar". Den avgående sidan har inte heller varit utan skandaler, ungdomsförbundsledare  som i fyllebråk uttalar sig rasistiskt, och statsministerns sekreterare som ljugit har följt oss via medierna. En positiv händelse är vår svenska Krister som varit uppe i rymden efter många års väntan och nu visat sina fina egenskaper.

Kristina har gått i skolan i Trolle Ljungby och hon har många fina kamrater.
Arvid jobbar på i skolan och på fritiden spelar han saxofon och simmar - fast inte samtidigt. Det har blivit ett par konserter med musikskolan.
Hugo har varit mycket sjuk men inte lika mycket som förra året. Det har blivit mycket modellflyg som är en hobby som passar honom utan att ta för hårt på krafterna.
Erik pluggar och simmar. I jul har han fått sitt första betyg som är fullt godkänt. Som tonåring skaffar han bankkort och ID-kort.
Viking pluggar på och praktiserar 2 dagar i veckan på ÖoB där han också har sommarjobbat och fyller på med vikariat på lov och när han kan. Simningen hinns inte längre med men det blir tid över för kompisar i stan. Viking fick körkortsteori i födelsedagspresent av sin faster och den klarade han efter en veckas intensivutbildning så nu får vi se om lusten ramlar på att börja övningsköra med bilen igen.
Lisbeth jobbar på och så tar hon hand om planeringen för läkarbesök och skolkontakter. Arvids blåsorkester har kanske inspirerat till abonnemang av konsertbesök. Det blir allt från jazz till klassiskt och en del kyrkokoncerter.
Patrik har hållit på med modellflyg med Hugo och så har det blivit mycket jobb vid datorn för att få in gamla fotografier, negativ och dia-bilder till datorn. Tekniken ändras och nu är det dator och TV som gäller för att visa bilder i stället för filmapparater och diaprojektorer. Om inte så länge kommer man nog att ha ett "mediecenter" i stället för TV-apparat. Då kan man enkelt plocka fram foton, filmer, och ljudinspelningar och se på en skärm eller via någon typ av storbildsprojektor om man har plats till det.