Semester 2004

Tanken var att åka ett veckoslut till Storbritannien med Erik.

Ρενα ράζά γρηκιζκαν
I stället blev det rena rama grekiskan.
En lång vecka på KRETA.

Avfärd torsdag morgon kvart i fem för att hinna till Sturup före incheckning klockan sex på morgonen.

Ankomst Heraklon strax före lunch till en strålande sommar med nästan 40 grader varmt och lika fint väder hela den kommande veckan.

Återfärd från Hernisossos klockan 21 följande torsdag för att vänta på ett försenat Norge-flyg ett par timmar och hemma i sängen igen på morgonen vid sextiden midsommarafton med en temperatur på tio grader, blåst och småregn.

Så här varmt tyckte Viking att det var när vi gick ur flyget och satte oss i den väntande bussen som tog oss till lägenheten i Piskopiano knappt två kilometer upp i bergen från stranden i Hernisossos.

 

 

Vår fösta tur ner "till byn" efter att ha provat poolen utanför vår lägenhet. Här sitter vi på utsidan av piren vid hamnkontoret. Bakom oss kan man ana en mast högst upp på berget precis över vår lägenhet på Stelva Villa.

 

 

 

 

Här är den fina utsikten från balkongen. Det var minst lika fin utsikt ned över "byn" och havet.

 

 

 

Kusten var en blandning av klippor med grottor, stenstrand och sandstrand av varierande kvalitet men vattnet var salt och klart med "blå flagg"

Ett par gånger om dagen svalkade vi oss i poolen nedanför vår lägenhet. När Viking och Erik hoppade i fösvann alla som satt i solstolarna.

 

Det fanns även ett "Vattenparadis" i "byn". Massor med fantastiska rutchbanor, bungy-, skärmsegling, bananbåt, minigolf och en massa annat som man kan önska sig.

 

Vi hyrde en liten japansk bil som vi körde runt med. Naturen var fantastisk men vägarna var inte snälla mot ändan på baksätespassageraren ;-). En rundtur på en hel dag tog oss norra kusten österut till Vai, nedåt över Satros och genom Nekro Kanyon, över bergen till sydkusten.

 

 

 

 

 

 

Viking var fascinerad av alla fina kyrkor, någon i varje liten by. Längs vägarna fanns ofta små "hus" med något ljus och en blomma i eller som här en kopia av en liten kyrka. Det var minnesplatser dit någon kunde gå för att minnas en omkommen.

"Man har inte varit på Kreta om man inte har sett Knossos". Det fanns naturligtvis mycket kultur. Kung Minos som gett tiden runt 2000 år före Kristus namnet den Minoiska epoken anses vara född på Kreta. Det finns många lämningar av tempel och samhällen från den tiden - då vi i norden gick omkring i stenåldern. Sedan kom en naturkatastrof som ödelade hela kulturen. Efter det har Kreta varit tillhåll för olika folk som Venetianare och araber från Afrika.