Denna sidan är uppdaterad 97-10-18 Copyright Patrik Gertsson, Grytåkersvägen Nymö;, 290 34 FJÄLKINGE

MAT! - En av livets nödvändigheter
Som skåning gäller : Möen mad - go mad - å mad i rättan ti.

Jag började hjälpa till i köket som liten - bäst var naturligtvis att slicka skålen efter muffinsbaket.
När jag var fyra år kom jag hem med en "pelle-gris" eller avfrönting som det heter på redigt språk. Grisen överlevde och fick heta Valter. Valter följde mig som en hund och var mycket sällskaplig. När hösten kom så kom också slaktaren. Pappa var uppe tidigt på natten och kokte skållevatten. Mitt jobb var att vispa blodet så att det inte skulle levra sig. Favoritmaten var bland annat blod-plättar. Jag fick naturligtvis veta att en lycklig gris var en god gris - och att en gris som ätit kaffesump och frukt måste vara mycket godare än en gris som vuxit upp på mjöl.
Tiden gick och det föll sig så att mitt linjeval på gymnasiet blev Kemi och variantvalet blev Lismedelskemi. Detta gav mig två år i Helsingborg där jag ofta studerade den danska "mat och dryckeskulturen".

Ungarnas Tips!
Ungarnas ena favorit är naturligtvis pannkakor.
Jag brukar göra varianter på potatisplättar - små runda godbitar som serveras med lingonsylt. Förutsättning är en matberedare - ingredienser ska varieras, men kokt potatis är bra att ha som bas. När man har barn blir det ofta tallrikar över med diverse god mat som kan ingå i pannkakorna. Pasta är en perfekt bas liksom potatis och morötter - även gröt passar perfekt.
Ett par ägg måste ingå i smeten. Glöm inte salt och peppar. Mixa till en jämn smet tillsätt mjölk så att smeten får lagom tunn konsistens.
Nu kommer det goda och spännande - korv - paprika - gurka - spenat - hackad kasseler - fiskpinnar. Det finns inte mycket utom fantasin som begränsar vad man kan förädla en "päreplätta" med.
Mixa ned och tillsätt vetemjöl så att smeten blir tjock.
Mjölk till ungarna och lättöl till de vuxna är ett bra alternativ till ett gott brunnsvatten.


Ungarnas Favoritsoppa
Detta är lagom till 4 små ungar och 2 vuxna : ca 1,5 liter vatten, 2 nävar pasta - kokas så att det blir ett par minuter kvar av pasta-tiden. Tillsätt 2 portionspåsar "kinesisk nudelsoppa" - kryddpåsarna kan lämpligen varit med i vattnet från början. De "kinesiska" nudlarna som är en klump kryllad spagetti bryts till små bitar innan den läggs i vattnet. Tillsätt en näve havregryn så att soppan reder sig lite grand. Koka klart eller ta av och låt stå en stund.
Tillsätt lite "sul". Djupfrysta skalade räkor / tärnad rökt korv / tärnad kall kokt skinka / tärnat kycklingkött - några trevliga alternativ beroende på vilken smak man valt på kina-påsarna.
Soppan ska inte serveras allt för varm till små ungar!!!
VARNING! Det är inte alla ungar som tycker om havregryn i soppan - prova först en gång utan - en klar soppa är alltid god men ungar älskar överraskningar ....

Höstens Tips.
När det är höst och kvällarna är mörka.
Var det länge sedan fondy-grytan stod på bordet? Den värmer med sin eld och är jättespännande.
förbered med att koka upp en grönsaksbuljong samt skär kött i smala skivor. Kycklingbröst och fläskfile´ är alltid säkra kort att koka i buljongen. Köttet bör ha dragit i marinad några timmar - alternativt varit i micron tillsammans med marinaden - inställning strax under "tina" - tid 5 till 10 minuter - det ska vara ljummet (40 - 45 grader).
Är ni fler än 2 - 3 personer så skippa överdelen av fyrfatet till grytan. Stoppar man i några köttbitar i grytan så krävs en hel del värme-energi. Ett par stearinljus är rena skämtet - en rejäl låga som slickar hela grytan ska de va.
Servera med bakad potatis eller pommes - eller varför inte enbart nybakat snabb-bröd.
Och för all del glöm inte en grov sallad med en örtkryddad fil-dressing.

En trevlig amerikansk matlänk

Frionor

Arlas kokbok

ICAs kokbok