Ämne: Legevindsnytt #88 Juni 2005

Legevindsnytt #88

PRODUKTION
Maj produktion var 30 MWh.
Månadspriset på NordPool var 288 kr/MWh.

STYRELSE
I morgon den 2 juni har vi årsmöte. I år hade vi svårt att hitta något extra. Ett förslag var att förlägga årsmötet på den berömda båten som kör i Helge å eller Åhus men det var nog lite "överkurs".
Mötet hålls på Allöverket som ju är en miljövänlig anläggning för att producera energi i form av fjärrvärme och el. Vi förväntar oss ca 25 deltagare som kommer att bjudas på någon enkel mat och dryck samt förhoppningsvis ett kort miljöföredrag (vattenriket) innan årsmötesförhandlingarna.

INFO
I måndags (30 maj) var det ett informationsmöte i Nymö församlingshem om planer att bygga 5 st stora vindkraftverk på åkrarna mellan Nymö och Trolle Ljungby. Det kan bli verk från Enercon med effekt på 2000 kW vardera. Ett modernt verk beräknas producera ca 6 gånger så mycket energi som Legevind som är på 500 kW. Att ett nytt verk har så mycket bättre verkningsgrad beror på utvecklingen som gör att verken är större och högre så att de effektivare utnyttjar vinden. Priset för ett nytt verk är ca 20-22 miljoner.

Det är många turer innan det kan bli något av planerna men vi får väl önska prospektören Eolus lycka till med planerna på att skapa miljövänlig energi. http://www.eolusvind.com

ÅRSMÖTE
Det var trevligt att så många medlemmar kom till årsmötet den 2 juni.
Vår ordförande Karl-Åke Johansson som också är chef för Allöverket (C4 Energi AO Värme) berättade lite om utvecklingen av fjärrvärme i Kristianstad samt att vi för att kunna hålla förtjänst måste öka produktionskapaciteten på biobränsle.
Detta innebär att vi planerar att bygga en ny flispanna. Det kommer även att byggas ut i pannanläggningen i Åhus då vi får en kund med behov av ca 3500 kW till år 2007.

Årsmötesförhandlingarna gick smidigt som vanligt.
Ett par punkter som togs upp var handel med andelar - det var ingen som ville sälja sina andelar men flera tyckte att föreningen skulle bygga flera vindkraftverk. Styrelsen fick i uppdrag att undersöka detta. Vi kan i princip bygga flera verk i linje med det vi har. Då verket byggdes fanns planer och det konstaterades att det finns ledningskapacitet för mera effekt.

TEKNIK
Den 12 juni ringde markägaren och meddelade att Legevind var trasigt.
Stort tack för den snabba informationen!
Vi vet inte vad som orsakat att ena vingbromsen brutits loss.
Möjligheten finns att det är en blixt som träffat.
För övrigt kan man inte se skador direkt.
Styrenheten och kraften verkar inte ha skadats.
Alltså snurrade verket som inget hade hänt.
Om det hade blåst mera så hade det säkert blivit vibrationer som i sin tur stoppar verket.

Planerade arbeten startar sannolikt inom 4 veckor.
Därefter tar det minst 12 veckor innan vi är igång igen.

Vindhälsningar Patrik Gertsson

Legevind Ekonomisk Förening

legevind@home.se