Legevindsnytt #29

Om du inte vill ha detta brev i fortsättningen eller om du har några tips eller kommentarer - skriv en liten mening om detta till: legevind@home.se

  

PRODUKTION

51 MWh under juni, vilket är tangerat rekord för Legevind under Juni. 1998 hade ungefär lika bra resultat. J
Fint väder verkar ge dålig vind, men det är väl ingen som tycker att juni haft speciellt fint väder. Alltså har vi haft ett rimligt resultat som ligger väl över budget för denna månad. Även första halvåret 2000 (390 MWh) ligger över budget trots att april var en bottenmånad och maj var dålig.

 

TEKNIK

Vi hade ett ruskigt oväder söndagsmorgonen den 11 juni.  Jag blev nedsparkad från sängen runt 5 på morgonen för att dra ut sladdar. Själv har jag inget minne av det, men jag lär ha tagit trappan i tre steg och senare lagt mig fortfarande sovande, fast med modem och sådant utdraget.

Möllan klarade sig inte så bra. Åskan slog sönder ledningen in till verket så att Telia fick åka ut och gräva på fredagen. I verket gick åskskyddet sönder. Jag har även konstaterat att det går att använda ”vanliga” modem. För tillfället sitter det ett US Robotics Sportster i verket. Förbindelsen ligger på blygsamma 2400 baud (mot dagens 33600 med de snabbaste modemen). Hastigheten bestäms av utrustningen i vindkraftverket och kan inte ändras, men är fullt tillfredsställande för ändamålet.

Vi har lärt oss att det blir billigare att byta ut / reparera dessa delar själv än att köpa originaldelar.

Anm. Det finns modem med hastigheten 56000, men de går enbart att köra mot en digital server = Internet. Högsta hastigheten mellan två modem över vanlig telefontråd är 33600 bitar i sekunden motsvarande knappt 4 kbyte i sekunden.

 

 

 

Vindhälsningar
Patrik Gertsson 

 

Legevind Ekonomisk Förening
http://www.come.to/legevind
legevind@home.se