Ämne: Legevindsnytt #106 december 2006

Legevindsnytt #106

PRODUKTION.
Produktionen i november 2006 var ca 54 MWh -
Månadens produktion har varit årets bästa och över snittet för november. Vi har hittills i år producerat ca 369 MWh mot medel på 550 MWh.

Spotpriset motsvarar priset på den sista dyraste producerade kilowattimmen.
Normalt produktionspris på vattenkraft och kärnkraft ligger sannolikt under 15 öre kilowattimmen medan vindkraft och kraft producerad med biobränsle (flis) kanske ligger på det dubbla.
I dag hörde jag på radion att det fanns över 200 olika företag som säljer el jämfört med ett fåtal banker och livsmedelsgrossister enligt radion.
Problemet är att ingen som producerar el för kanske 18 öre kilowattimmen i snitt får sälja till kund enligt lag.
Alltså är det i praktiken Nordpool som sätter priset för alla leverantörer i Sverige - vilket ger våra skamligt höga priser för normalkonsumenten. Däremot är det fördelaktigt för oss som producent av el att priserna är höga.

TEKNIK.
I morse den 1 december ringde Fredrik på Vindkraft AB och meddelade att det var dags för halvårsöversyn enligt vårt serviceavtal. Verket har gått utan några som helst problem sedan den stora reparationen.
Månadens marknadspris på Nordpool har varit ca 423 kr/MWh. Det är betydligt lägre än förra månaden men fortfarande mycket högt jämfört med tidigare år.

EKONOMI.
Föreningen har fått återbetalning av för mycket inbetald skatt och moms. Orsaken är den ungefärligen halverade produktionen på grund av åskskadan förra året samt betalning av en stor räkning för skadan.
Tillskottet i kassan har tillåtet att återbetala samtliga lån föreningen har tagit och vi är således helt utan lån och därmed förknippade räntekostnader till det kommande året.

FRAMTID.
Under de senaste årsmöten har det framkommit önskemål från mötet att undersöka möjligheten att utöka med flera vindkraftverk. Inför förra årsmötet hade styrelsen tagit kontakt med en entreprenör som kommit med förslag.
På senaste årsmötet fanns en representant från en av föreningens största andelsägare - Lunds Energi. Vi fick då erbjudandet att han skulle kolla upp ytterligare vad det finns för möjligheter och det pågår nu.
Allmänt kan lätt konstateras att det byggs mycket vindkraft och planeras mycket stora anläggningar.
Vårt läge är inte alls så bra vindmässigt som lägen ute vid och i havet men kostnaden för uppförande är betydligt lägre där det finns god grund och närhet till stabilt elnät.

Vindhälsningar Patrik Gertsson

Legevind Ekonomisk Förening

legevind@home.se